Прополис

ПрополисПрополисът, или пчелният клей, се изработва от пчелите работнички. Те го събират от различни растения, главно от пъпките на дървета като топола, бреза, върба, кестен и др.

Цветът на прополиса може да варира в широки граници – от сиво-зелен, жълтеникав или червеникав до тъмнокафява, в зависимост от източника на растителните смоли. Ароматът му е траен, характерен и приятен. При температура 15-16 *C е мек, пластичен и лепкав.

Съставът на прополиса не е напълно проучен. Основните му компоненти са растителните смоли (50-55%), етеричните масла (8-10%) и восакът (около 30%). Присъстват също цветен прашец и минерални съставки. От витамините са открити A,B1,B2,E,PP, както и малки количества пантотенова киселина.

Приложението на прополиса в медицината е свързано преди всичко с неговите антибактериални свойства и със способността му да засилва имунната система. Установено е, че той действа пагубно спрямо над 100 вида микроорганизми – бактерии, гъбички, вируси.

Пчелният клей се употребява като лечебно средство в натурален вид или под формата на воден екстракт, спиртен извлек, прополисово мляко, прополисово масло, мехлеми на различни основи и др.

Прополисът се пие при възпаления на горните дихателни пътища, при заболявания на стомашно-чревния тракт и жлъчката и за повишаване устойчивостта на организма към различни инфекции. Приет вътрешно, той не вреди на организма и има способността да обезврежда токсините, отделяни от болестотворните микроорганизми.

Външно прополисът се прилага при различни заболявания на кожата и лигавиците. При рани, изгаряния и други нарушения на целостта на кожата той стимулира гранулацията и епителизацията, оказва противовъзпалително, противосърбежно и противомикробно действие.

Допълнително предимство на пчелния клей е, че той може да се употребява едновременно с други синтетични или природни лечебни свойства, като обикновено засилва техния ефект и ограничава страничните им действия.

Прополисът трябва да се използва внимателно при бронхиална астма, противопоказен е при глаукома, заболяване на черния дроб и нервната система, както и при хипертония.