По-често срещащи се у нас сортове нектарен мед – част 4

Image_4680118_126Полски мед. Получава се от нектара на полските цветя. Тъй като нашата страна е богата на разнообразна полска медо­носна растителност, трудно би могло да се даде точно описание. Цветът му ва­рира от безцветен до оранжевожълт.

Кристализнрва бързо, има приятен аромат и сладък вкус. В мед, произхождащ от пчелини покрай населените места, понякога може да преобладават съвсем слабо поленови зърна от жиловлак. Той има възкафяв цвят, сладък вкус, изразено мротивомикробио действие. Такъв мед има леко очистително действие, подобрява храносми­лането, употребява се като холагогно средство при черно- дробни, жлъчни и бъбречни заболявания. Намира приложение също при язва на стомаха, възпаления на дихателните органи.

Понякога при поленов анализ в меда преоб­ладават зърна от магарешки бодил. Този мед има жълт цвят, сла­дък вкус и добре изразено противомикробно и антипротозойно свойство. Препоръчва се при кашлица, сърцебиене, бронхиална астма и външно при гнойни рани, е к з е м и. Когато в полския мед преобладава нектар от овчарска торбичка, той има и кръвоспиращо действие. При анализи на полски мед, произхождащ от Първомайско, Казанлъш­ко и Сливенско, понякога се установява цветен прашец от вале­риана.

Такъв мед има приятен вкус, нежен аромат, наподобяващ този на валериана. Характерната му миризма се дължи на присъствнето на етерично масло в състава му. Последното съдържа естер на алкохола борнеол, терпени и др. Препоръчва се като успокои­телно средство при безсъние, нервно изтощение, умствена преумо­ра, възбудни състояния. Полският мед има висока хранителна, профилактична и лечебна стойност. Употребява се при лечението на дихателни, храносмилателни, нервни и гинекологични заболявания, действува много добре на cърдечно-съдовата система. Употребява се вътрешно, инхалационно (парни и аерозолови инхалации), локално, промивки и др.

Мед от рапица. Получава се от нектара на известното етерично растение рапица. Има бял, понякога жълт цвят, приятен аромат и сладък вкус. Бързо кристализирва, трудно се разтваря във вода. При продължително съ­хранение вкисва. Има добри хранителни, профилактични и лечебни качества. При микроскопски препарат на седимент от този мед цветният прашец понякога достига до 90% . Тъй като рапицата е добро медоносно растение, разпространено в цялата страна, този вид мед все по-често се среща на пазара.

Мед от риган. Получава се от нектара на растението, което е разпространено из цяла България в планинските и предпланинските области. Има жълт цвят, приятен аромат, сладък вкус, кристализирва средно-и дребнозърнесто. Съдържа етерично масло, танинови вещества. Има добре изразени противомпкробни и антипротозонии свойства, който се дължат на летливи, трудно летливи и нелетливи антибактериални вещества. Употребява се за лечение на заболявання на дихателните пътища — успокоява кашлицата, препоръчва се при спазми на стомаха и червата, болезнена менструация, нервна възбудимост, чернодробни и жлъчни смущения. Предизвиква изпотяване. Намира приложение и при лечение на рани. Когато процентът на цветния прашец в седимента на даден мед е над 50% риганов, медът може да се приеме за риганов. Прилага се вътреш­но в естествен вид под формата на разтвор, аерозолови и парии инхалации, електрофореза и локални апликации, промивки, гаргара и др.

Мед от слънчоглед. Има златистожълт цвят. Поради големите площи от слънчогледови насаждения в нашата страна този мед се среща много често на пазара. Кристализирва дребнозърнесто. На вкус е сладък, има неопределен аромат. В утайката му преобладават поленови зърна на слънчоглед; pH—3,5. Действува спазмолитично при бронхиални спазми и колики на стомашно-чревния тракт. Има хранително, профилактично и лечебно приложение.

Мед от синап. Има златистожълт цвят, докато е течен, след което получава кремав оттенък. Кристализирва дребнозърнесто; pH—3,5. Има приятен аромат и сладък вкус. Притежава добри хранителни и лечебни свойства. Действува ревулсивно при възпаления на белите дробове и горните дихателни пътища.

Мед от тънколистна върбовка. Получава се от нектара на това растение, което вирее в планин­ските райони. Най-често се среща в Осоговската планина в района на Сребърно около и местността Сажданик. Медът има жълт цвят, кристализирва дребнозърнесто. Характеризира се с приятния си аромат и вкус, притежава високи хранителни и лечебни качества. В меда преобладават поленови зърна от това растение. Намира приложение при заболявання на дихателните пътища от възпалително и алергично естество и при гнойни рани.

Мед от тютюн. Получава се от нектара на тютюневата култура. Има тъмнокафяв цвят, възгорчив вкус, кристализирва трудно, първоначално дребнозърнесто, а при про­дължително съхранение над 10 години кристалите стават посте­пенно едрозърнести. Ароматът му е близък до този па тютюна. В утайката му се откриват поленови зърна от тютюн. За пчелите е добра храна; pH—3. Хранителните и лечебните му свойства не са добре проучени. Проявява слабо противомикробно и антипротозойно действие.

Пчелите събират нектар и цветен прашец от много декоративни и други видове растения.

Разгледаните тук сортове мед са малка част от стотиците видове мед, които нашата богата и разнообразна природа ни дава безвъз­мездно.