Отравяне и лечение на отравянията

pchela_13Пчелната отрова е силнодействуващо вещество, близко по свойства до змийската отрова.

Количеството отрова, което една пчела носи, обаче е малко и не предизвиква съществени смущения в човешкия организъм.

Но множество ужилвания може да причинят сериозно увреждане на здравето.

Според някои автори смъртната доза на пчелната отрова е около 500 едновременни ужилвания — приблизително 50 мг. Според много клиницисти, които са имали възможност да на­блюдават пчелни отравяния, 100—200 ужилвания на здрав чо­век с нормална реактивност дават картина на тежко заболя­ване. След ужилването пострадалият получава виене на свят, гадене, повръщане, обилно потене, слюнотечение, усилена чревна перисталтика с присвивания и диария. Кръвното налягане спада, в урината се появява хемоглобин. Скоро настъпва загуба на съзнанието. Възстановяването може да стане за няколко дни.

Пчелната отрова засяга едновременно много системи: диха­телната— с явления на задух и чувство на притискане на гръд­ния кош; кръвотворната и сърдечно-съдовата — с изменения в кръвта, кръвното налягане, нарушение на сърдечните съкра­щения, кръвоизлияния; нервната система — с гърчове, загуба на съзнание и тежки прояви от страна на кожата.

При ужилването от няколко десетки пчели явленията са по-слаби, но засягат общото състояние на организма. Протичат със значителни местни явления, отоци, сърбеж по цялото тяло, трескаво състояние и главоболие.

Особено болезнени са ужилванията по някои части на тя­лото— устните, носа, ухото, върха на пръстите близо до нок­тите, слизестите обвивки.

В зависимост от мястото на ужилването или чувствител­ността на организма може да възникнат смущения, застраша­ващи живота. Описани са случаи на бързо настъпила смърт 20 минути след ужилване от пчела в областта на шията. По­явила се цианоза и силно затруднено дишане. При отварянето на трупа намерили оток на едната сливица и мекото небце, рязко зачервяване на слизестата ципа на глътката и кръвоиз­ливи във всички вътрешни органи.

В друг случай поради повишена чувствителност смъртта последвала от около 25 ужилвания по тялото и е била пред­шествувана от главоболие, цианоза и загуба на съзнанието. Във всички вътрешни органи намерили кръвоизливи.

Наблюдавани са случаи с преходно загубване на съзнанието след 30—40 ужилвания.

Опасни са ужилванията в областта на горните дихателни пътища, шията, езика, мекото небце, глътката. Силният оток може да причини задушаване поради нарушена проходимост на дихателните пътища.

Ужилванията на очната ябълка или роговицата са опасни, защото може да завършат със загуба на окото и в най-благо­приятния случай с понижение на зрението.

Опасно е попадането на отрова в кръвоносните съдове.

Хората с идносинкразия реагират на минимални количества пчелна отрова. Картината е много бурна и е винаги една и съща независимо от причината. Тя коренно се отличава от кар­тината на отравянето с пчелна отрова. Тежките прояви на свръхчувствителност се потискат много бързо от витамин С и калций, приложени венозно, и адреналин — подкожно. За укреп­ване на сърдечната дейност се дава кофеин, корацол, а про­тив възбуждението — луминал, веронал, хлоразин.

Хора със свръхчувствителност, с тежки сърдечни заболявания, склонност към екземи и кожни реакции трябва да из­бягват ходенето при пчели.

За предпазване от ужилвания при работа с пчели се носят специални мрежи за защита на лицето и шията.

За предпазване от ужилвания откритите места може да се намажат с рициново масло, ароматизирано с лавандулово (ете­рично) масло.

За да се намалят местните и общите явления, жилото трябва бързо да се отстрани с остър предмет, докато отровата от мехур­чето не е още преминала в раничката. Отстраняването с пръсти не е удобно, защото може да се изстиска отровата от мехурчето.

Според нашия народ болките, сърбежът и отокът се проявя­ват по-слабо, ако мястото се на търка с прерязана скилидка чесън, с бъз или магданоз. Руската народна медицина препоръчва със същата цел да се постави върху раничката маков сок, компрес от глина, да се намаже с мед или със сок от плодове на чинар.

Местните явления най-добре се повлияват, след като жи­лото бързо се отстрани и раничката се намаже с амонячна вода, 70° алкохол, разтвор на калиев перманганат, обикновен сапун или се постави студен компрес.

Против общите явления — отпадналост, главоболие, сър­дечни смущения, нарушено дишане — се дава 10% разтвор на кардиацол (10—20 капки) или се инжектира кофеин.

Алергичната реакция и общите явления от единичните и множествените ужилвания се предотвратявали от 10 сантиграма кофеин и 50 грама алкохол. Действието на ал­кохола против пчелните ужилвания се потвърждава и от други автори. Може да се приложат антихистаминни средства и пре­парати от кората на надбъбреците.

Добър ефект против алергичните прояви е получен при кварцово облъчване с 4 еритемни бнодози.