Европейския Съюз забрани използването на пестицидите(неоникотиноди) които убиват пчелите

Европейския съюз забрани пестицидите които убиват пчелите. Предложението беше гласувано на 27-ми април 2018 година и става въпрос за така наречените неоникотиноиди.

През 2013 година беше ограничено използването на веществата „clothianidin„, „imidacloprid“ и „thiamethoxam„, а сега ще бъдат напълно забранени за употреба. Смята се, че тези субстанции атакуват нервната система на пчелите и водят до парализа, която ги убива.
Пчелари споделят, че преди да засадят царевицата и слънчогледа, земеделците пръскат семената с пестициди. Тези пестициди убиват пчелите. Един от основните проблеми е, че пчеларите не са информирани за пръсканията. Има и общини и арендатори които са съвестни и коректни и информират пчеларите и няма проблеми с отровени пчели. Жалко, че не всички общини и арендатори са коректни с информирането. След контакт с отровата пчелите губят ориентация и не могат да се върнат в кошера. Сигурна смърт!

От тези неоникотиноди, пчелите не умират само в България, а в целия Европейски Съюз, затова ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ РЕШИ- НАЛАГА ПЪЛНА ЗАБРАНА ВЪРХУ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА НЕОНИКОТИНОДИ!

Чудесно е наистина, че държавите от Европейския Съюз проумяха това за което учените, гражданите и пчеларите от години алармират и забраниха пестицидите които убиват пчелите.

До сега в България беше възможно да се пръска с тези пестициди.
След това решение на комисията НЕОНИКОТИНОДИТЕ СА АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНИ!
Във връзка с хубавата новина решихме да споделим изминали новини свързани с пръсканията.

През април, 2017 година в с. Алеково, община Силистра на пчеларя Павлин Драгнев са натровени всичките семейства

Отровени пчели от с. Алеково, Силистра на Павлин Драгнев

Едно от най- активните пчеларски сдружения в България, „Пчела Добрич 1946“ организира протест пред областна управа през април 2017 г. именно за забрана на неоникотинодите

Пчеларско сдружение Пчела Добрич 1946 на протест срещу неоникотинодите

През август 2017-та година, неприятностите не свършиха и натравяне сполетя, Ивайло Саравски от Козлодуй със 100% щета

Натровени пчели на Ивайло Саравски от Козлодуй

Видео от Ивайло Саравски на отровените пчели

Надяваме се, че повече няма да има такива лоши новини за отравяние на пчели.

Успешен сезон на всички пчелари!