Пчелен мед ползи – тайната на дълголетието

Ползите от употребата на пчелния мед не са тайна за никого. И то откакто свят светува. Още преди хиляди години неговите безспорни вкусови, хранителни и лечебни качества били забелязани от древните ни предци и той бил желана част от хранителния им режим. Пчелният мед се разгражда изключително лесно от организма, тъй като съдържа в себе си множество (повече от четиристотин) полезни витамини и микроелементи, а освен това има сходна структура с човешката кръв, което помага всички хранителни вещества от него да се усвояват почти без остатък.

Пчелният мед е единственият органичен продукт, който, ако се съхранява при подходящи условия (влажност, температура и осветеност),на практика не се разваля никога. Това говори красноречиво за качествата му, а и е от огромна полза за хора с различни заболявания на стомашно-чревния тракт например. Но полезните качества на меда като лечебно средство съвсем не се свеждат дотук. Той има научно доказани качества при лечението на стотици болести, като всеки от видовете пчелен мед дава най-оптимални ползи в определени сфери на медицината.

Учените, занимаващи се с апитерапията, науката, изследваща ползите от употребата на меда и пчелните продукти за човека, са изследвали качествата му с научни способи и са констатирали, че той е полезен при заболявания на дихателните пътища, устната кухина, при мигрени, бъбречни, чернодробни болести. Също така несъмнени са положителните ефекти, които оказва за общото засилване на организма, работата на имунната система и на практика всички органи и системи.

Поради тези (а и още десетки) причини, пчелният меед може да бъде обявен за една от най-полезните храни, които са познати на човечеството изобщо. Много столетници са убедени, че тайната на дългия им живот се корени в ежедневната употреба именно на пчелен мед. Да не говорим за вкусовите му качества, които са извън всякакви съмнения. Не се колебайте, а включете пчелния мед в менюто си, ако искате да живеете здравословно, активно и дълго!