Пчелен мед – панацея, призната както от народната медицина, така и от науката!

Макар и от хилядолетия пчелният мед да е признат за ефективно средство както за лечение, така и за поддържане на здравето дори и когато не сте болни, средностатистическият човек е запознат с тематиката само повърхностно и дори и не подозира какво чудо на природата всъщност е този продукт. За съжаление, много хора в съвременното общество предпочитат да се вслушат в шумните реклами по медиите и дори и при най-леко неразположение да отидат до аптеката и да закупят някой медикамент. Без да вземат предвид, че на практика всички продукти на фармацевтичните компании имат и противопоказания, като по този начин колкото помагат, също толкова и вредят на организма.

Най-странното в случая е, че пчелният мед е изключително леснодостъпен и няма никакви противопоказания за възрастен човек, така че е напълно достатъчно да се положите съвсем малко усилия, за да си набавите информация за използването му като средство за лечение на различни заболявания. А приложенията му наистина са многобройни и разнообразни. Пчелен мед се употребява за лечение на вътрешни заболявания, за засилване на имунната система и като много ефективно противоалергично средство. Той бива прилаган при настинки, проблеми с дихателните пътища, за общо засилване на организма и при заболявания на стомашно-чревния тракт.

Различните видове пчелен мед помагат при лечение на десетки, дори стотици симптоми и заболявания. Така например ментовият мед се използва за успокояване на болки, тонизиране и кръвоспиране, липовият помага при стомашни болки, простуди и мигрена, еловият пък е изключително ефикасен при лечение на дихателните пътища. Медът от лавандула се използва успешно за спиране на кашлица и успокояване на болно гърло, този от див кестен – за повишаване на кръвното налягане, а пчелният продукт, добит от опитомения вариант на дървесния вид, се прилага при микробни инфекции, стомашно-чревни и бъбречни заболявания. Медът от акация пък е незаменимо средство за общо укрепване и възстановяване на организма.

Разбира се, това са само част от приложенията на пчелния мед. В една кратка статия едва ли могат да бъдат описани всичките му свойства, тъй като те са обект на изследване от цяла една наука – апитерапията, която се занимава с възможностите за лечение с мед и пчелни продукти. Безспорно обаче е, че редовната употреба на мед може да бъде изключително полезна както за хора, които искат да поддържат отлично здраве и висок тонус, така и за страдащи от широк спектър заболявания. Така че, имайте това в предвид, преди да се насочите към аптеката. Пчелният мед може да бъде не само толкова ефикасен, колкото лекарствата, но и на практика няма абсолютно никакви вредни ефекти върху организма – факт признат както от традиционната, така и от научната медицина.