Пчелен мед лечение

От хилядолетия полезните качества на меда са известни на хората. Предците ни са използвали тази колкото могат по-често, тъй като забелязали, че той се усвоява бързо и лесно от организма и дава много сила, тонус и енергия. Смятали го за толкова ценен, че той се превърнал в символ на богатство и просперитет – всички сме чували изрази като „Земя на мляко и мед“ и „Да ти върви по мед и масло“, които красноречиво говорят колко дълбоки следи е оставил този пчелен продукт в съзнанието на хората и бита им от най-дълбока древност.

Предците ни ценели меда не само като храна, но и като средство за лечение. Те забелязали, че той е полезен както за поддържане на тялото в добра кондиция, така и като натурален и безвреден продукт за справяне с редица неразположения на организма, а и за излекуване на сериозни болести.

Още преди повече от век известният български писател Цани Гинчев в книгата си „Нещо по българската народна медицина“ отделя подобаващо място на пчелния мед и използването му за лечение в традиционния ни бит. Съвременната научна медицина доказва, че предците ни са били повече от прави да оказват подобаващо внимание на меда.
Различните видове пчелен мед (според растенията, от които пчелите са го добили), имат много и разнообразни свойства, помагащи за лечение на множество заболявания. Също така укрепват цялостно организма. Медът е ефикасен както срещу простуди, инфекции, вътрешни болести, така и при стомашно-чревни заболявания, проблеми с гърлото, бронхити и дихателните пътища като цяло.

Пчелният мед е незаменимо средство при възстановяване и засилване на имунната система, както и при лечение на различни алергии. Той също помага, за да подобрят бъбреците, отделителната ви система и простата своята дейност.
Научно доказано е, че майките, които консумират мед редовно по време на бременността си, раждат по-здрави бебета, страдащи по-малко от заболявани, алергии и имат по-силна имунна система. Разбира се, огромен плюс на пчелен мед лечение е това, че той е природен продукт и като такъв не съдържа никакви вредни вещества за организма ви. Така че, преоткрийте мъдростта на предците ни, съчетана с модерните методи за лечение и консумирайте мед ежедневно! Не само, за да подсладите живота си, а и защото с негова помощ ще бъдете по-здрави и силни!