Пчелен Мед и Здраве

Едва ли не всички знаем колко е полезен медът за организма. Още от детска възраст родителите, бабите и дядовците ни дават да хапваме по някоя лъжичка и ни казват, че това е хубаво, за да пораснем големи и силни. И, както в повечето случаи, са напълно прави. Макар и в най-ранна възраст пчелният мед в редки случаи да може да отключи алергични реакции, веднага след като детският организъм укрепне, е не само безопасно, а дори и препоръчително да давате на малчуганите по малко от него.

Всеки родител знае, че след най-големите ползи от пчелния мед се нареждат неговите вкусови качества. Сладкият му вкус позволява да се използва като заместител на захарта и шоколадовите изделия. Освен за пряка консумация, пчелен мед можете да употребявате и при приготвянето на различни сладкиши и ястия, като по този начин гарантирате на себе си и семейството си вкусна, питателна и здравословна храна.

Разбира се, пчелният мед не носи ползи само на децата. Още от най-дълбока древност хората забелязали, че консумацията му им дава повече енергия и лекува редица заболявания. С времето се развива цяла наука, която изследва полезните качества на меда (анитерапията) и става ясно, че различните видове мед, в зависимост, от растенията, от които са го добили пчелите, влияят изключително силно при лечение на редица заболявания. С пчелен мед се лекували и се лекуват болести на сърдечно-съдовата, дихателната и опорно-двигателната системи, проблеми с носоглътката и очни болести, бъбречни, чернодробни и гинекологични заболявания.

Естествено, не е нужно да чакате да се разболеете, за да се убедите в ползите, които пчелният мед може да донесе на организма ви. Редовната му консумация влияе положително на всички негови системи и органи, укрепва го цялостно и помага да се чувствате тонизиран и в кондиция дори и в най-стресовите ситуации. Това, разбира се, го прави особено подходящ за храна в съвременния ни забързан свят.

Друга основна причина пчелният мед да става все по-предпочитан в наши дни се корени във факта, че той се абсорбира изключително лесно от организма. По този начин той е полезен за стомашно-чревния тракт, тъй като не го затормозява и позволява полезните му съставки да бъдат усвоени от организма с лекота. Едва ли е нужно да ви убеждаваме че, ако направите пчелния мед част от ежедневното си меню, можете да извлечете единствено ползи!