Здравейте, понеже против акар третирам с оксалова киселина, чрез сублимация реших да ви споделя моя метод за защита. Прочетох доста за вредите които може да понесе пчеларя когато третира с оксалова киселина особено, чрез сублимация. Чрез накапване и напръскване е далеч по- безвредно, но все пак това е органична киселина. След проучване стигнах до два метода за защита.
Метод номер 1:
1.1. Целолицева маска (Важно е да бъде целолицева за да пазим очите)
1.2. Филтър за органична киселина
1.3. Костюм за химическа зашита
1.4. Ръкавици Първоначално, целолицевата маска на която се спрях е на Climax , модел "731-S".

Цената е в порядъка 100-150 лв. Попитах онлайн магазините където продават продукти на Climax дали мога да закупя от тях само филтъра на Climax за органични киселини(струва около 35 лв.), а да ползвам българския граждански противогаз ПГ-1 (познат на всички). Отговориха ми, че не ставало така, не пасвали и т.н.. Филтрите на Climax ставали само и единствено за маските на CLIMAX. Аз разгледах и визуално ми изглеждаха добре, но в крайна сметка реших да пробвам и ако не стане резбата да се направи муфа на стругар от полиамид.

Поръчах си филтъра на CLIMAX "A2B2E2K2P3" и гражданския противогаз ПГ-1 с чантичка към него да има къде да го съхранявам след употреба. На другия ден в Еконт пристигнаха двете пратки и като ги взех веднага пробвах и ХОП филтъра на CLIMAX заспа на противогаза ПГ-1 :)
Все пак реших да не бързам да се радвам и да тествам след като го поставя дали херметизира добре , но и тук издържа теста.

В крайна сметка, чрез тоя противогаз ПГ-1 (Продава се навсякъде) и струва в порядъка около 5 лв.(а маската на CLIMAX около 100-150 лв.) спестихме около 95-149 лв. :) Използвам активно противогаза ПГ-1 с филтъра на CLIMAX "A2B2E2K2P3"! Снимки и информация на продуктите за да ги видите и визуално:

1. Оригинална маска Цяла лицева маска Climax - ДИХАТЕЛНА ЗАЩИТА /респиратори/ Цена: 108 лв. https://vvmstore.com/respirator-731-S Не използвам тази маска, а тази на ПГ-1 защото имам такъв и второ е далеч на по- нормална цена

. cyala-liceva-macka-climax-679-500x500

2. Оригинален филтър Филтър FILTER-725-A2B2E2K2P3 - ДИХАТЕЛНА ЗАЩИТА /респиратори/ Цена: 29.40 лв. https://vvmstore.com/filtar-FILTER-725-A2B2E2K2P3?filter_name=A2B2E2K2P3
climax-filtyr-filt-r-filter-725-a2b2e2k2p3-678-500x500


3. Противогаза използван от мен Български противогаз ПГ-1 (резбата на стандартния зелен филтър става с този филтър на Climax) Цена: 5 лв. https://www.olx.bg/ad/protivogazi-novi-CID262-ID40ZyK.html
protivogaz-pg1

Може да видите и филтъра на ПГ-1 , че и визуално изглежда същия(и е) като този на CLIMAX

filtyr-za-protivogaz-pg1

4. Защитен костюм против химическа защита Цена: 15 лв. http://shturm.eu/index.php?route=product/product&product_id=619

zashtiten_kostium_protiw_himicheska_zashtita


5. Гумени ръкавици против химическа защита Цена: 9 лв. http://stenso.net/nivalis-40-1129.html
gumeni_rykawici_himicheska_zashtita

Ето го и крайния резултат:

oksalova_kiselina_zashtita_protiwogaz_filtyr

Метод номер 2:

1.1. Кислородна бутилка
1.2. Целолицева маска за кислородна бутилка
1.3. Костюм за химическа защита .
1.4. Ръкавици Смятам, че този е метод е най- надежден понеже не се филтрира текущия кислород, а се диша съвсем друг кислород :) Скъпичък е, но все пак за здраве става въпрос. Следващия метод е метода който е избран от всички. Този метод за кислорода аз лично не съм чувал да се практикува, но за мен това е най- добрия метод! Надявам се публикацията да ви е била полезна.

След тази публикация ви препоръчвам да прочетете и още една която писах за оксаловата киселина и метода "Сублимация": Повече информация за оксаловата киселина и метода „сублимация“