Белязване на пчелни майки (цветове за маркиране на пчелни майки)

Маркиране или белязване на пчелните майки - Цветове за съответната година
Маркиране или белязване на пчелните майки – Цветове за съответната година


Маркирането
или белязването на пчелните майки е съгласувано от Апимондия /Световна пчеларска организация/.

Белязването се извършва с цел да се проследи коя година е създадена майката, независимо къде по света.

Друга полезна екстра на белязването е, че когато е бялязана много лесно може да се установи дали има извършена самосмяна. Новата майка няма как да бъде маркирана и така се разбира лесно 🙂

Хубаво е майките да се бележат след оплождане, когато се вземат от нуклеусите или нуковете, а не преди това, защото стават лесна мишена за птиците във въздуха. Има майкопроизводители които бележат пчелните майки преди оплождане, но го правят с цел да са сигурни, че точно тази майка която е излязла от нука се е върнала. Понякога други майки влизат в нуковете.
За белявзане или маркиране на пчелните майки се ползват 5 /пет/ цвята – син, бял, жълт, червен и зелен.

Тези цветове се редуват последователно.

За година завършваща на 1 или 6 – бял цвят
За година завършваща на 2 или 7 – жълт
За година завършваща на 3 или 8 – червен
За година завършваща на 4 или 9 – зелен
За година завършваща на 5 или 0 – син

Белязането става, като върху гърба на гръдния дял на пчелната майка с помощта на маркер, лак или друго се нанесе боята. Боята е специална така да се каже. С други думи е безвредна за майките и трайна за да не се изтрива през годините.
По време на белязането или маркирането майката е добре да стои неподвижно като се притисне леко върху питата с мрежеста клетка за белязване на пчелни майки.
Гръдният и дял е необходимо да попадне, в едно от квадратчетата и тогава да се нанесе боята върху нея.

Пчелната майка може и директно да се хване внимателно с палеца и показалеца на едната ръка без да се притиска коремчето, а с другата ръка се нанася боята. Ръцете на пчеларя е необходимо да бъдат добре почистени.

Пчелната майка лесно се маркира и със стъклен или пластмасов уред с бутало за хващане и белязване на пчелни майки.
Първоначално се изтегля буталото и се доближава отвора на уреда до майката. Когато майката влезе отвора се запушва с палец и с буталото се избутва майката до мрежичката. След като се маркира майката през отворчетата на мрежичката се изтегля буталото назад и майката леко се освобождава на пчелната пита.
Има и вариант където майките да се бележат с кръгчета с номерца /опалит или стикери/ и съответния цвят за годината, залепени със специални лепила.

Като съвет е хубаво всеки пчелар преди да бележи пчелна майка да се пробва на няколко търтея. След като придобие кураж вече много лесно ще си бележи майките 🙂

Хубаво е също ако ползвате боя на ацетонова основа да се изчака няколко секунди преди да се пусне майката в семейството. Ако боята е на водна осново не би трябвало да има проблем.

Аз лично ползван лака на Лега на ацетонова основа и не съм имал убити майки точно заради лака като се има предвид, че са белязани стотици майки.