Акациев мед – не само вкусен, но и много полезен!

Акациевият мед е един от най-разпространените видове пчелни продукти в търговската мрежа. Той бива два вида, в зависимост от коя разновидност на акацията се добива. От жълтата се получава светложълт мед, а от бялата е почти безцветен, със съвсем лек блед оттенък. Особено предпочитан е от повечето хора, тъй като има много приятен вкус и деликатен аромат на растителни цветове. Друго ценно качество на акациевия мед е това, че той запазва течната си консистенция доста дълго време, за разлика от повечето други видове, които се захаросват по-бързо.

Медът от акация се усвоява много лесно от организма и не предизвиква никакви алергии, което го прави подходящ и за консумация от малки деца, както и от диабетици. Той е най-добрият източник на плодова захар от всички видове мед, което се дължи на високото му съдържание на фруктоза.

Освен с несъмнените си хранителни и вкусови качества, акациевият мед впечатлява с разнообразието си на лечебни свойства. Той е ефикасен при очни заболявания, болести на устната кухина, както и при редица кожни заболявания, като за лечението на последните се прилага външно. Разбира се, това не е всичко – ако е редовен гост на вашата трапеза, акациевият мед има успокояващо нервната система действие и е ефективно средство за понижаване на кръвното налягане, а също така и за прогонване на стреса.

Списъкът на полезните му за здравето свойства не свършва дотук – той е полезен при лечение на различни стомашно-чревни, бъбречни и чернодробни заболявания, както и на проблеми с отделителната система. Акациевият мед има ефективно противомикробно и диуретично действие, а също така се прилага при бронхиална астма, ринит, ларингит и други заболявания на дихателната система.

Тъй като съдържа в себе си голямо количество витамини (С, В и РР), лесно усвоими въглехидрати, органични киселини и цял спектър от микроелементи, редовната консумация на акациев мед ще ви помогне да подсилите организма се и да повишите общата издръживост и тонуса си само за няколко седмици. Наличието на фолиева киселина в него го прави подходящ за бременни жени, тъй като предотвратява преждевременни контракции.

Всички тези характеристики превръщат акациевия мед в предпочитан продукт от всички хора, имащи отношение към здравословния начин на живот. Особено, имайки предвид способността му да повишава спокойствието и концентрацията, той е един от най-предпочитаните продукти, спомагащи за справяне с ежедневния стрес и напрежение в забързаното ни ежедневие.